Пятниця
19.04.2024, 21:23
TV-SAT-REMONT
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Реєстрація Вхід Файли ФотоальбомUkrainske.TV
SAT
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
Ukrainske.TV
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Дорогий Гість, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватись!!! обо зайти на сайт як користувач.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум по ремонту TV-SAT » Інша техніка » Інша техніка » Перетворювач напруги 2V = 5V
Перетворювач напруги 2V = 5V
RostykДата: Субота, 11.04.2009, 13:42 | Сообщение # 1
Administrator
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1647
Статус: Відсутній
Перетворювач напруги 2V = 5V

У пристроях на цифрових мікросхемах та мікропроцесори з автономним живленням батареї гальванічних елементів повинні забезпечити стабілізованої напруга 5 В. досягти цього найпростішим способом - використанням шести елементів по 1,5 В і інтегрального стабілізатора КР142ЕН5А - невигідно як енергетично, так і економічно. Пропонується нескладний стабілізований перетворювач, що дозволяє отримати напруга 5 В при струмі навантаження до 120 мА. Його вхідне напруга може знаходитися в межах 2 ... 3,5 В (два гальванічних елементи). ККД при вхідній напрузі 3 В і максимальному струмі навантаження - приблизно 75%.

Схема перетворювача показана на малюнку. На транзисторі VT2 зібраний блокінг-генератор. Обмотка I трансформатора Т1 виконує також функцію накопичувального дроселя, а з обмотки II на базу транзистора VT2 надходить сигнал позитивної зворотнього зв'язку. Імпульси, що виникають на колекторі цього транзистора, через діод VD1 заряджають конденсатори С4, С5, напруга на яких і є вихідним. Воно залежить від частоти повторення і скважності імпульсів блокінггенератора, які, в свою чергу, залежать від колекторного струму транзісTopa VT1, перезаряжающего конденсатор СЗ в інтервалах між імпульсами.

Після того, як на блокінг-генератор подано напругу живлення, по мірі зарядки конденсатора С2 через резистор R1 збільшуються колекторних струм транзистора VT1, частота генерованих імпульсів і вихідна напруга перетворювача. Але як тільки останнім перевищить суму напружень стабілізації стабілітрона VD2 і відкривання транзистора VT3, частина струму, що протікає через резистор R1 і базу транзистора VT1, ответвітся в колекторних ланцюг відкрився транзистора VT3. Це призведе до зменшення частоти імпульсів. Таким чином вихідна напруга буде стабілізоване. Подстроечний резистор R3 дозволяє встановити його рівним 5 В.

Транзистор VT2 - КТ819 з будь-яким літерним індексом, КТ805А або КТ817 також з будь-яким індексом. В останньому випадку вихідна потужність перетворювача буде трохи менше. ККД пристрою підвищиться, якщо в якості VD1 застосувати германіевий діодД310. Трансформатор виготовлений з дроселя ДПМ-1, 0 індуктивності 51 мкГн. Наявна на ньому обмотка використана в якості первинної.

Поверх неї намотана обмотка зворотнього зв'язку (II) з 14 витків дроту діаметром 0,31 мм у емалеві ізоляції. Конденсатор СЗ повинен бути металлопленочним серій К71-К78. Керамический конденсатор тут нежелателен з-за низької температурної стабільності ємності. До типами інших деталей пристрій некритично.

Перетворювач змонтований на платі із двостороннього фольгірованного стеклотекстоліта. Фольга на одній зі сторін плати залишена недоторканою і служить загальним проводом. Кілька зразків, зібраних автором, не потребували ніякого налагодження, крім точної установки вихідної напруги.


http://sat-prof.com.ua/
 
Форум по ремонту TV-SAT » Інша техніка » Інша техніка » Перетворювач напруги 2V = 5V
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:





Ремонт та обслуговування техніки поштою Україна - TV-SAT-REMONT Наша компанія займається професійним ремонтом ноутбуків, ігрових консолей і планшетів. Багаторічний досвід роботи в галузі-це впевненість, що Ваше обладнання знаходиться в надійних руках. На Нас можна покластися, нам довіряють сотні клієнтів. Приходьте і перевірте нашу пропозицію.
SAT-PROF
Сайт не містить файлів вірусного характеру! Копіювання матеріалу можливо лише за згоди Адміністратора!

MyCorp tv-sat-remont © 2024